Català | Castellano RSS

Fira d'Artesans

 userlmn 6f95bf62766d2056adca523812ca078e

 

La 38ena edició de la Fira d’Artesans de Mollet se celebrarà del 16 al 18 de setembre

 

Els carrers del nucli antic de Mollet tornaran a acollir, del 16 al 18 de setembre, la XXXVIII edició de la Fira d’Artesans, una de les fires d’artesania més visitades i prestigioses de Catalunya. Enguany, després de dos anys de restriccions, es tornarà a fer amb normalitat. Hi participaran una vuitantena de parades d’autèntics productors artesans.

 

Babel

Babel és el títol de l’exposició que acollirà aquest any el Centre Cultural La Marineta en motiu de la Fira d’Artesans. Es tracta d’una mostra de pintures a l’oli de Josep Nogué, l’autor del sol, la imatge de la Fira d’Artesans. La inauguració serà el 16 de setembre, amb l’inici de la Fira, i es podrà visitar fins el 22 d’octubre.

La implicació del veïnat

Una de les singularitats de la Fira d’Artesans és la gran implicació del veïnat en l’organització. Cada any el veïns i les veïnes dissenyen i elaboren una decoració diferent per als carrers de Portugal, Sol, Can Pacià, Tajo i Bartomeu Robert. Enguany gira entorn als sols de la Fira.

La sardinada

Després de la inauguració de la Fira d’Artesans, el veïnat cou les sardines a les brases del foc que han encès i les reparteixen amb una llesca de pa i un got de vi a la plaça de l’Artesania.

 

Consulteu el Programa (recorregut virtual clicant la imatge) 

També us podeu descarregar o imprimir el programa clicant AQUÍ


FIRA ARTESANS 2022 A4 page 0001

 

Història

Des de l'any 1984 els carrers del nucli antic acullen la Fira d'Artesans el cap de setmana després de l'Onze de Setembre. Es tracta d'una de les fires d'artesania més reconegudes de Catalunya, pel rigor amb què se seleccionen els artesans i es controlen els productes que s'hi venen. Només hi trobareu artesans qualificats, que fan els seus productes seguint procediments tradicionals o innovadors, però mai automatitzats. Per això, és habitual veure alguns artesans treballant i mostrant-nos el seu ofici.
 
El mateix passa amb l'alimentació, i això és nota en la qualitat i vistositat de les parades del carrer de Bartomeu Robert: embotits, formatges, coques, pans, oli, vins, melmelades, dolços de tota mena... 
 
La Fira d'Artesans no és només una bona ocasió per badar boca voltant per les parades. També és un bon moment per gaudir de la cultura: música tradicional, passants, cercaviles, sardanes, balls a la plaça de l'Artesania, castells... de tot això es pot gaudir pels carrers del nucli antic durant els dies de la Fira d'Artesans.
 

 

 

 

 
La Fira d'Artesans va néixer de la mà del grup la Tertúlia, format per un grup de joves amb diverses inquietuds culturals que van decidir muntar una petita fira d'artesania al carrer dels Fems (c. Portugal). La van decorar amb elements del camp, com panotxes de blat de moro i carabasses, i van muntar una petita exposició d'eines de pagès. Als carrers de Tajo i de Bartomeu Robert hi van muntar una galeria de quadres. De seguida, el veïnat de la zona es va engrescar i mobilitzar i, any rere any, s'hi va implicar amb la rebuda i allotjament dels artesans, l'organització d'àpats populars com la sardinada del divendres al vespre, la xocolatada per als infants, el rom cremat... i la decoració dels carrers; una feinada que cada any fan els veïns de manera totalment artesana i que ha tingut temàtiques ben diverses. 
 
Amb els anys ha quedat patent que, sense la implicació dels veïns la fira no seria la mateixa i no tindria la calidesa humana que desprèn.
 
Si voleu saber més coses sobre la Fira d'Artesans, l'any 2008 l'Ajuntament va publicar el llibre Petita història de la Fira d'Artesans de Mollet del Vallès, amb il·lustracions de Pilarín Bayés.
 
 
 
Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès