Català | Castellano RSS
Actualitat

Cercador

Menú

L’Ajuntament presenta un deute al govern central de 14,9 milions d’euros

16/03/2012

Economia

L’Ajuntament va presentar al govern central les factures pendents de pagament a proveïdors, a data 31 de desembre de 2011. L’import corresponent a l’Ajuntament és de 14,5 milions d’euros i la resta correspon als organismes autònoms. Les empreses municipals no tenen cap deute pendent.

L’import de les factures que va presentar el consistori ascendeix a 14,9 milions d’euros. Aquesta informació s’ha ofert en el marc d’una roda de premsa que ha anat a càrrec de l’alcalde de Mollet, Josep Monràs i el regidor d’Economia, Josep M. Garzón.

Respecte el deute pendent de l’Ajuntament, el regidor d’economia Josep Garzón ha explicat que, a data d’avui, “el deute de la Generalitat en serveis prestats per l’Ajuntament de Mollet ascendeix a 8,5 milions d’euros, deute que s’hi hagués liquidat hauria reduït ostensiblement la xifra total presentada al govern central”. Per una altra banda Josep Garzón ha considerat que “amb un pressupost de 70 milions d’euros, la xifra que té l’Ajuntament pendent depagament amb proveïdors és una quantitat raonable, ja que només suposa un20% del pressupost municipal”.

La quasi totalitat de les factures presentades ahir al govern central són dels darrers mesos de l’any 2011, i tot el deute està reconegut, certificat, comptabilitzat i contemplat al pressupost d’aquest any. En aquest sentit, l’alcalde de Mollet ha reconegut que només hi ha un proveïdor amb factures pendents de l’any 2010. Es tracta de l’empresa que porta el servei municipal de neteja viària i recollida de residus; amb aquest proveïdor, ha matisat Josep Monràs, ja hi havia un acord de procés de pagament, previ al pla del govern central. Durant aquesta roda de premsa, Josep Monràs ha explicat que tots els proveïdors que vulguin consultar les factures que s’han presentat al govern central poden consultar-les a través del web de l’Ajuntament introduint el seu NIF i una clau d’accés personal.

Pel que fa al deute pendent, l’alcalde de Mollet ha afirmat que “si hi ha deute a Mollet és perquè hem continuat treballant per la ciutat i donant resposta a les necessitats dels ciutadans: no només en educació i serveis socials sinó també, i especialment, en ocupació, promoció econòmica i millores de la ciutat”. Només cal recordar que la taxa d’atur de Mollet és una de les més elevades de la comarca i això “ens obliga, com a govern progressista que som, a donar suport a la creació d’ocupació i activitat econòmica”.

Per aquesta raó, ha continuat Josep Monràs, “el deute no és dolent i no vull renunciar a mantenir la despesa que vagi dirigida a la creació d’ocupació i a mantenir la cohesió social”. En aquest sentit, l’Ajuntament podria prescindir d'algunes de les despeses no obligatòries que en conjunt representen a l'entorn del 50% del pressupost. A més, també ha afegit que es podria prescindir de despeses, com per exemple, les escoles bressol per tenir els comptes nets però el govern municipal vol donar resposta a les necessitats dels ciutadans."

Per Josep Monràs, la proposta presentada pel govern central “no és èticament correcte ja que només hi ha un beneficiari que són els bancs i les caixes”. Així mateix, també ha remarcat que “no hi ha prou amb la contenció de la despesa sinó que en l’època de crisi que ens trobem, l’Administració Pública és la que ha de marcar la política del país i no els mercats financers”. Finalment, Josep Monràs ha llençat dues propostes al president del Govern, Mariano Rajoy i al ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, per solucionar els problemes de liquiditat de les corporacions locals.

Per una banda que els ajuntaments no tinguin l’obligació de retornar uns diners que, per un error de càlcul del govern central, ara han de pagar, i que en el cas de Mollet ascendeix a 2.700.000 euros. La segona proposta consisteix a que el govern central no permeti que els Clubs de Futbol tinguin deutes milionaris amb Hisenda.


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès