Castellano | Català RSS
Actualidad

Cercador

Menú

“El llegat de Jordi Solé Tura és global i municipal. Preocupar-se pel món i pel que passa al costat de casa”

22/11/2022

Actualidad

El ministre d’Universitats, Joan Subirats Humet, ha lloat la figura del molletà il·lustre Jordi Solé Tura durant l’acte de presentació que el Centre d’Estudis per la Democràcia ha fet de la 6a edició de la col·lecció Textos. L’acte de presentació ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Mollet del Vallès i presidenta del Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, Mireia Dionisio Calé, el regidor del Centre d’Estudis per la Democràcia, Josep Monràs i Galindo, el degà de la Facultat de Dret de la UB, Xavier Pons Ràfols i familiars de Jordi Solé Tura, entre d’altres.

Un cop presentat el Textos 6, ha tingut lloc el col·loqui Jordi Solé Tura i les Universitats entre Núria de José, vicedegana del Col·legi de Periodistes i cap d’actualitat de la Xarxa, i el ministre Subirats que ha pivotat el seu discurs partint d’una màxima expressada pel mateix Solé Tura: “la universitat de l’època et canviava la vida més per l’acumulació d’estímuls de tota mena que no pas pel que t’ensenyaven a classe”. Una universitat que “era molt més propera que la que avui tenim, molt més massificada, més diversificada i menys personalitzada” però això no treu que “m’agradi molt la universitat de Jordi Solé Tura i em continua agradant la universitat del 2022”.    

Més enllà del seu magisteri “al que sempre retré el meu sentit i constant homenatge” davant d’un intel·lectual “orientat a relacionar teoria i pràctica, el que passa al món amb el que passa al costat de casa, en ser global i municipal” la persona, malgrat el seu estatus, “era l’antítesi del que es pot considerar inaccessible. Es notava que era fill de forner, de Mollet, i que havia passat tota la vida lluitant per ser alguna cosa i al mateix temps no deixar de ser el que era”. 

De fet, “al marge de les seves innumerables virtuts” parlem “de l’expressió constant de fidelitat als seus orígens, arrelament i amor al petit lloc del món on va néixer i créixer. Amor i consideració que nosaltres li tornem amb escreix” segons paraules de l’alcaldessa Dionisio, qui també ha parlat de la seva ciutat com un “poble senzill, una ciutat treballadora, però rica com la que més en patrimoni humà que té en la figura deSolé Tura un dels representants més autèntics de la nostra gent”.  

I és mantenir viu aquest llegat, incloent-hi també el polític i acadèmic “és el motiu de l’existència del Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura” que des de la seva creació, “a partir de la producció de debats i materials“ ha situat Mollet “com un epicentre de difusió de la democràcia a través de les ensenyances i el llegat documental del nostre il·lustre molletà” segons ha expressatel regidor delegat del Centre d’Estudis per la Democràcia, Josep Monràs i Galindo. 

Unes ensenyances i un llegat que, en paraules del degà de la Facultat de Dret de la UB, Xavier Pons Ràfols, tot recordant el científic Isaac Newton, “ens han servit per anar més enllà, per veure-hi més lluny, malgrat les adversitats” i això ha estat possible “perquè hem assegut a les espatlles dels gegants, i un d’aquests gegants, va ser Jordi Solé Tura”. 

 

DSC 0019

 

DSC 0038

 

Prèviament a l’acte de presentació del Textos 6, el ministre d’Universitats ha saludat a la Corporació municipal, ha signat el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Mollet del Vallès i ha rebut com a obsequi, per part de l’alcaldessa, la Font Modernista i una Dona d’aigua.

Textos 6

La 6a edició de la col·lecció Textos recull i clou les activitats que van començar l’any 2019 a la Facultat de Dret de la UB coincidint amb la inauguració de l’Aulari Jordi Solé Tura amb l’objectiu d’homenatjar-lo.

Així, a la primera part, es recullen  les 3 ponències que, sota el títol de “El dret i la política en un món canviant”, van fer els professors Jordi Capo, Eulàlia Vintró i Eliseo Aja el dia el 7 de maig del 2019, a la Facultat de Dret.

També apareixen les 3 intervencions dels professors Jordi Capo, Isidre Molas i Joan Subirats en l’acte que va organitzar l’Ajuntament de Mollet, a la Marineta, el dia 22 de novembre de 2021 amb el títol “Jordi Solé Tura, universitat, valors i pensament”.

A més, també inclou el pròleg del ministre d’Universitats, i l’epíleg de la professora Elena Lauroba, que va moderar el col·loqui a Mollet d’ara fa un any.

 

DSC 0088


Plaza Mayor 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallés (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ayuntamiento de Mollet del Vallés