Català | Castellano RSS
Serveis a Mollet #MolletpelPlaneta

#MolletpelPlaneta

portada estrelles

 

L’Ajuntament de Mollet decreta l’emergència climàtica a partir de l’1 de gener de 2020

L’Ajuntament de Mollet del Vallès decreta l’emergència climàtica a la ciutat a partir de l’1 de gener de 2020. Per fer-hi front, s’activarà un paquet de mesures urgents que se sumaran a les diferents actuacions que fa anys ja s’apliquen i que han portat a Mollet a rebre diferents reconeixements per les seves polítiques adreçades a la preservació del medi ambient com ara l’European Green Leaf.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Mollet referma el seu compromís en la lluita contra la crisi climàtica i la defensa de les actuacions a nivell local per assolir, entre d’altres, el compromís de la Unió Europea de reduir l’any 2030 les emissions de gasos d’efecte hivernacle (en relació als nivells de 1990) com a mínim en un 40% i arribar, també com a mínim, a una quota del 27% d’energies renovables i de millora de l’eficiència energètica.

En aquesta línia, les actuacions que es duran a terme estaran centrades especialment en l’àmbit de la mobilitat, l’urbanisme, els entorns escolars, la redacció d’un pla de millora de la qualitat de l’aire, crear l’agència municipal de l’energia, la gestió de residus o la bonificació fiscal municipal per al foment de l’eficiència energètica.  

Algunes de les mesures previstes  

 

 • Ampliar el nombre de zones 30 i de vianants amb l’objectiu de crear més àrees de baixes emissions.
 • Continuar amb la renovació progressiva de la flota de vehicles municipals fins arribar al 100% de vehicles d’energia verda
 • Ampliar els punts de càrrega elèctrica a la ciutat.
 • Desenvolupar a través de l’Oficina d’Eficiència Energètica i Sostenibilitat Municipal campanyes de sensibilització, formació i foment de la cultura energètica a la ciutat.
 • Fomentar l’autoconsum elèctric als habitatges, als polígons conjuntament amb el món empresarial i també als equipaments municipals per millorar l’eficiència energètica i apostar per la contribució mediambiental.
 • Difondre bonificacions fiscals municipals per al foment de l’eficiència energètica: vehicles ecològics, rehabilitació energètica d’edificis i projectes d’autoconsum energètic.
 • Incloure a la redacció del Pla d’Ordenació Urbanística de Mollet mesures que previnguin la sostenibilitat i l’eficiència energètica a les construccions i els espais públics.
 • Instal·lar punts de càrrega per vehicles elèctrics amb l’objectiu que hi hagi un a cada barri.
 • Aprofundir en la implantació d’accions d’eficiència energètica en les instal·lacions i serveis municipals prioritzant canvis d’hàbits per reduir el consum energètic
 • Introduir millores en el Pla d’acció d’energia sostenible de la ciutat per contribuir a la reducció del canvi climàtic i a l’eficiència energètica.
 • Potenciar la mobilitat de baix impacte ambiental amb la creació d’una xarxa de circuits saludables i itineraris per fer a peu i amb bicicleta.

 

 DSC 0153

 

#MolletpelPlaneta

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha formalitzat el seu compromís en la lluita contra la crisi climàtica signant el Manifest per a la Declaració de l’Emergència Climàtica a Mollet a partir de l’1 de gener de 2020. L’equip de govern defensa que aquest document, que ha rebut contribucions i el suport de tots els grups municipals i parteix d’un compromís públic i compartit,  és prou ampli perquè totes les sensibilitats polítiques es trobin representades en el que sens dubte és un repte de transcendència global.   

Amb aquest manifest, Mollet s’uneix a institucions d’arreu del món que han declarat l’emergència climàtica. En els propers anys afrontem com un dels reptes més importants la reducció de les emissions de CO2. I amb aquest objectiu, se seguirà aprofundint en la implantació d’energies renovables, les ordenances fiscals verdes que fomentin l’autoconsum energètic, complementant-ho amb mesures d’eficiència energètica i transport sostenible, fent especial èmfasi en l’educació mediambiental. En aquest sentit, se seguirà treballant per a fomentar la biodiversitat a la ciutat, millorar la qualitat de l’aire i la gestió dels residus, entre d’altres reptes.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Mollet del Vallès no parteix de zero en aquesta tasca. Des de l’adhesió l’any 2008 al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, i la posterior creació del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) el 2009, fins a l’obtenció del guardó European Green Leaf l’any 2015, són fets que demostren el compromís històric i la feina d’aquest Ajuntament en aquest camp.

El compromís també explicita la proposta d’obrir un nou espai de diàleg i participació ciutadana anomenat “Mesa per l’Emergència Climàtica”, perquè per assolir tots aquests reptes, caldrà la implicació no només de l’administració pública, sinó de la societat molletana en el seu conjunt. 

IMG 20191216 183305

Mollet Ciutat 30, mesura estrella d’un complet i ambiciós paquet de mesures per combatre l’emergència climàtica

L’Ajuntament de Mollet del Vallès posa en marxa un dels compromisos adquirits pel govern municipal dins del Pla d’Actuació de Mandat i dels seus 3 eixos programàtics com és la seva aposta decidida per una ciutat més verda, sostenible i compromesa amb les actuacions contra la crisi climàtica i amb l’agenda d’Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de Nacions Unides. En aquest sentit, s’han presentat les 5 primeres mesures a aplicar aquest 2020.

Aquest compromís i aquestes actuacions contra la crisi climàtica es van formalitzar el passat mes de desembre amb la signatura del Manifest per a la Declaració de l’Emergència Climàtica en vigor a Mollet des del passat 1 de gener.

Es tracta d’un compromís públic i compartit que ha rebut el suport de tots els grups municipals i que, més enllà de recollir totes les sensibilitats polítiques, també té la voluntat de comptar amb la implicació no només de l’administració pública, sinó de la societat molletana en el seu conjunt amb la creació de la Mesa per l’Emergència Climàtica.  

Els principals eixos de treball a partir dels quals s’emmarca l’acció municipal en la lluita contra l’emergència climàtica comprenen les principals àrees d’actuació municipal en l’àmbit mediambiental, i estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, i amb el Pla d’Actuació de Mandat (PAM) 2019-2023 del Govern Municipal:

 

 • Mollet Ciutat 30
 • Foment de la Transició Energètica
 • Fiscalitat Verda
 • Desenvolupament urbà sostenible
 • Renaturalitzar la ciutat
 • Ciutat Residu Zero
 • Millorem la qualitat de l’aire de Mollet
 • Foment de l’Economia Circular i Verda
 • Aposta ferma per l’Educació Ambiental
 • Participació a projectes europeus per intercanviar bones practiques.

 

Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, amb aquest paquet de mesures “Ens avancem a la directriu estatal que comportarà que sigui d’obligat compliment a les ciutats de més de 50.000 habitants zones 30 de baixes emissions. Mollet dona un pas més i apliquem la mesura a tota la ciutat”.  

Monràs també ha recordat que “no només es tracta d’una qüestió de seguretat viària, que ho és, sinó que és compromís de tots tenir cura del nostre entorn, i hi ha dades clares que demostren que a major velocitat, major combustió, i a major combustió, major contaminació” i davant l’aplicació de les zones 30 l’alcalde ha volgut deixar clar que “en cap cas la intenció és la sanció ni aquesta serà imminent. El nostre objectiu és educar i contribuir a la sensibilització ciutadana”. 

 

Així, les primeres mesures a aplicar tindran a veure amb:

 • Mobilitat.

Mollet ciutat 30. Regular la circulació a la ciutat amb el propòsit de millorar la qualitat de l’aire fent de Mollet una zona de baixes emissions i, alhora, fomentar una mobilitat sostenible i segura.

Nous vehicles de la policia Municipal. Presentació de dues motocicletes totalment elèctriques ja en funcionament i de dos turismes híbrids. Per aquest any també hi ha la pretensió d’incorporar dues motocicletes elèctriques més i una furgoneta també elèctrica. 

Nous vehicles del bus urbà. Aquest any s’incorporarà a la flota un nou  bus sostenible.

 •  Ordenança Solar.

El ple de l’octubre de 2021, l’Ajuntament de Mollet va aprovar per unanimitat l’avantprojecte de la nova ordenança de l’energia solar, que obliga a instal·lar plaques solars fotovoltaiques als habitatges de nova construcció. És la primera ciutat de Catalunya en incorporar aquesta mesura.

La norma afectarà, per primera vegada, tots els nous edificis destinats a l’habitatge, és a dir, les cases i els blocs de pisos de nova construcció. A banda, afectarà els centres comercials superiors a 1.500 m2; indústries, oficines i centres culturals superiors a 1.000 m2; i centres esportius, residencials i aparcaments superiors a 2.000 m2. 

 •  Inversions en la pròrroga del contracte de l’aigua.

Amb la pròrroga per 5 anys aprovada recentment, l’Ajuntament garanteix tot un seguit d’inversions per part de l’empresa que permetran millorar la xarxa de distribució i el servei, garantir el compliment del Pla Sanitari de l’aigua i seguir avançant en el reaprofitament d’aigües freàtiques per a reg de parcs i jardins.

D’altra banda, també fa unes setmanes en l’encàrrec que va fer l’alcalde al Consell Municipal d’Infants va ser treballar per fer de Mollet una ciutat sense plàstic i que presentarà les seves conclusions al mes de març.

Aquest nou pas endavant, però, no comporta partir de zero, ja que l’Ajuntament de Mollet, des de l’adhesió l’any 2008 al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, i la posterior creació del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible l’any 2009, fins a l’obtenció del guardó European Green Leaf l’any 2015, ha posat de manifest el seu històric i constant compromís amb la sostenibilitat i el creixement verd. 

A més, fruit d’aquest compromís i de les actuacions dutes a terme, Mollet ha estat convidada a mostrar les seves polítiques en matèria de sostenibilitat i creixement verd a tot el món. Ho farà a França, a la cimera mundial ChangeNOW que se celebrarà a París del 30 de gener a l’1 de febrero.

 

IMG 2950

 

 

Manifest de Declaració d’Emergència Climàtica

Declaració de Glasgow       

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès