Català | Castellano RSS
Actualitat Notícies

Cercador

Menú

Mollet commemora el Dia de la Ciutat amb l’exposició ‘Visca la República’ i un col·loqui sobre el pas de Jordi Solé Tura per la universitat

03/11/2021

Acció Institucional

Mollet del Vallès commemora el Dia de la Ciutat amb la inauguració de l’exposició ‘Visca la República!’, aquest dijous al Museu Abelló, i l’organització d’un col·loqui sobre la relació entre Jordi Solé Tura i la universitat, que se celebrarà el pròxim 22 de novembre al Centre Cultural La Marineta.

L’exposició ‘Visca la República! 14 d’abril de 1931. 90 anys’ es podrà visitar des d’aquest dijous 4 de novembre, coincidint amb el Dia de la Ciutat, fins al 9 de gener de 2022. És una mostra formada per plafons que expliquen com es va viure la proclamació de la República a Mollet del Vallès i arreu de Catalunya.

L’exposició permetrà veure fotografies de Mollet del 14 d’abril de 1931 o les actes municipals de constitució del nou ajuntament republicà. També s’hi veuran documents de l’època, com ara programes d’activitats de la Festa Major d’aquella dècada. 

Es tracta d’una exposició de la Diputació de Barcelona que es pot veure simultàniament en diferents municipis de la demarcació, amb una part comuna i una part que parla de cada localitat.

Jordi Solé Tura i la universitat

El col·loqui que el Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura acostuma a organitzar a l’entorn del Dia de la Ciutat tractarà aquest any sobre la relació entre Jordi Solé Tura i la universitat. La trobada d’aquest any porta per títol ‘Jordi Solé Tura: universitat, valors i pensament’ i se celebrarà el pròxim 22 de novembre a les 19.15 h al Centre Cultural La Marineta.

Hi participarà el catedràtic de Polítiques de la UB, Jordi Capo; l’historiador i catedràtic de Dret Constitucional, Isidre Molas; i el catedràtic de la UAB i membre del Consell Assessor del Centre d’Estudis per la Democràcia, Joan Subirats. La moderadora serà la professora de Dret Civil Elena Lauroba.

L’alcalde de Mollet i responsable del Centre d’Estudis per la Democràcia Jordi Solé Tura, Josep Monràs, ha explicat que “un any més glossem la figura de Solé Tura com a molletà que va tenir un paper determinant en la història recent d’Espanya”. Ha detallat que el col·loqui “parlarà del seu pas per la Universitat de Barcelona com a estudiant, professor i degà, amb el rerefons de la lluita antifranquista o els inicis de l’europeisme i de la importància del paper de les universitats en la difusió dels valors i pensaments”.

Dia de la Ciutat

Mollet commemora el Dia de la Ciutat el 4 de novembre, ja que el primer document en què es fa referència explícita a Mollet (amb el nom antic de Moledo) data d’un 4 de novembre de l’any 993. Actualment, gràcies a la feina de recerca del Centre d’Estudis Molletans, es coneix un document una mica més antic on ja es fa referència a Mollet, el document data del 982 i és una permuta en què el monestir de Sant Pol de Mar va intercanviar una casa, terres i vinyes entre els termes de Martorelles, Mogoda i Mollet (Moledo). 

 

 

 

 

 

 


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès