Català | Castellano RSS
Actualitat Notícies

Cercador

Menú

El Museu Abelló presenta el nou aparador Mirabilia del pintor

28/10/2021

Cultura

Aquest dijous 28 d’octubre, a les 19 h, s’inaugura a L’Aparador del Museu Abelló Mirabilia del pintor de Maite Caramés.

En aquesta nova proposta de l’espai experimental de L’Aparador, ens traslladaren a quan el món es va fer gran, es van posar de moda els gabinets de curiositats, col·leccions d’objectes inaudits, o Mirabilia, que es recollien pels racons més insòlits del planeta.

Els vaixells salpaven, desapareixien temps i més temps i tornaven carregats de matèria fresca i singular, relats solidificats de les aventures que altres pobles vivien en regions llunyanes i misterioses i de les quals aquells que havien vist salpar els vaixells a penes abans havien tingut notícia.

Els gabinets es van multiplicar, van esdevenir traduccions de la insaciable avidesa de posseir, contemplar, admirar-se i exhibir. Els pintors es van abocar a interpretar-los, representant en els seus llenços aquells cúmuls de rareses amb escrupolosa pulcritud i en perfecte ordre geomètric, gairebé com si dormissin després dels tràngols que havien passat navegant per alta mar.

I és així que el temps va transcórrer i va arribar el nostre segle. Aquests objectes curiosos es van multiplicar i escampar per tot el globus i ara tenen la feina de lluitar contra la desídia que l’abundància sovint provoca. Però encara que la màgia de la fascinació pugui perdre’s, l’artista resisteix.

L’artista, com Joan Abelló, pinta i també acumula sorpreses, i ens mostra als altres que en tot objecte, per innoble o regular que pugui ser, sempre hi resta un espai per a la sorpresa. En el seu vell estudi hi ha tasses, gerres, titelles, cranis, quadres, joguines de tota mena, ventalls i molt, molt més. Alguns d’aquests objectes són bells; altres, estranys, selvàtics, potser esmorteïts. Però tots ells conserven el seu encant, avivat potser pel fet que un dia Abelló va obrir-los les portes del seu estudi i els va acollir amb entusiasme i dedicació.

Per tot això, Maite Caramés ha recuperat aquí el vell gènere dels gabinets de curiositats: ha recollit uns quants dels Mirabilia del pintor, els ha disposat dins o fora del seu moble de fusta de noguer, ha jugat amb llums i ombres i clic!, ha disparat.

Les col·leccions de Mirabilia, els gabinets de curiositats, van ser l’avantpassat del museu. Si ara els museus semblen cansats, tornem als orígens! Tanquem-nos amb els objectes, barallem-nos amb ells, mirem-los de nou amb mirada inquieta i refrescant. Arrenglerem-los per nosaltres en petits gabinets i fem-ne, ni que sigui dins el nostre cap, fotografies delicades i elegants com les que ha fet la Maite dins l’estudi d’Abelló per a explicar-nos històries que són bones d’escoltar.

Maite Caramés

maite+retrato

L’artista utilitza la fotografia com a imatge narrativa, explicada en forma de relats, sèries o seqüències. El més quotidià i banal es posa en escena per demostrar la fràgil línia entre realitat i irrealitat.

Li interessa tant la fotografia artística com la documental.

Caramés, entre d’altres, és llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona o MA Fine and Decorative Arts and Design (Sotheby, London) 

Durada de l’exposició

L’exposició es podrà visitar des del dijous 28 d’octubre fins al  27 de febrer de 2022

Més informació https://www.museuabello.cat/ 


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès