Català | Castellano RSS
Actualitat Notícies

Cercador

Menú

Mollet se suma a la commemoració del Dia de l’Alliberament LGTBI

26/06/2020

Actualitat

L’Ajuntament promou diverses activitats de sensibilització LGTBI a través del Museu Municipal Abelló i del departament de Joventut. Com cada any es podrà veure al balcó de l’antic Ajuntament la bandera de l’arc de Sant Martí.

El 28 de Juny es commemora el dia LGTBI a tot el món i a Mollet, un any més es podrà veure la bandera del col·lectiu al balcó de la pl. Prat de la Riba, com a mostra de suport al col·lectiu i reivindicació de la igualtat de drets entre les persones.

A la mateixa plaça es pot veure tots els dies de l’any un banc amb els colors de la bandera LGTBI que recorda i fa visible que Mollet és una ciutat justa i igualitària.

Enguany es promouen dues accions específiques emmarcades dins aquesta efemèride:

- Una activitat de prevenció del bulling lgtbifòbic, “Els armaris pels abrics”

Organitzada el 3 de juliol i serà un instagram live que es podrà seguir en directe @joventutmollet. Una acció emmarcada dins del III Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Mollet.

- Els Museus d'Art de Catalunya celebren el dia de l'alliberament LGTBIQ+ buscant referents a les seves col·leccions. Mollet se suma a la iniciativa a través del Museu Abelló

Aquest és el punt de partida d'una línia de treball de la comissió de gèneres i identitats de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya (XMAC) que vol tractar la diversitat sexual i de gènere des de diferents punts de vista. Mollet se suma a la iniciativa amb el fons del Museu Abelló, un dels museus que forma la XMAC.

Fa dos anys de la constitució a la XMAC de la comissió de treball de "gèneres i identitats". Durant aquest temps s'ha iniciat un projecte de recerca i recuperació de dones artistes en col·laboració amb les universitats i amb diverses especialistes. Una important tasca que aviat donarà els seus fruits en un viquiprojecte i en una imminent exposició virtual col·lectiva de l'XMAC.

Tanmateix, l'objectiu d'aquesta comissió s'estén també cap a la revisió crítica d'uns museus on el discurs heteropatriarcal ha estat el predominant, tot excloent tant a les dones com a protagonistes actives de la creació artística, com a d'altres identitats de gènere i d'orientació sexual i afectiva.

La comissió inicia ara el projecte #referentsartLGBTIQ amb l'objectiu de visibilitzar i crear referents de la diversitat de les identitats, de les diferents maneres d'identificar-se, sentir-se i estimar.

Les prioritats i línies estratègiques del programa seran:

  • La formació dels equips dels museus, des de les direccions i personal tècnic fins al personal d’atenció als usuaris.
  • El replanteig d'una senyalètica i comunicació amb les persones que visiten els museus, que ha de ser respectuosa i inclusiva vers totes les identitats.
  • L'inici de diverses accions concretes, activitats i mostres temporals virtuals i presencials, col·lectives i concretes.
  • I, finalment, la revisió crítica de les exposicions permanents amb la incorporació de "referents" LGBTIQ+

Acció conjunta pel 28 de juny

Per començar a visibilitzar aquesta feina, tot coincidint amb el 28 de juny, dia de l'Alliberament LGBTIQ+ o dia de l'Orgull, l'XMAC planteja una acció conjunta i virtual a les xarxes. Diversos museus membres de la Xarxa publicaran una obra de la col·lecció i la posaran en diàleg amb una de les lletres que configuren les sigles del col·lectiu als seus canals aquell dia amb els hashtags #referentsartLGBTIQ i #XMAC.

L'objectiu és establir un diàleg i crear referents de la diversitat. No es tracta de classificar a les persones, ni les obres d'art, ni els i les artistes. Les paraules han de servir per entendre'ns, no per etiquetar. Es tracta de fer pedagogia i mostrar la gran diversitat que s'amaga darrere de les sigles i, de pas, és un punt de partida, una autoavaluació per comprovar quins referents estem mostrant a les col·leccions dels nostres museus, què sabem del col·lectiu i quins prejudicis o dificultats hem de superar.   

En definitiva, l'objectiu és aconseguir un museu inclusiu, igualitari i integrador, educador i saludable, tot reivindicant la primera i primordial funció dels museus, la SOCIAL. Es tracta de reflectir la riquesa i la diversitat de la societat perquè tothom se senti inclòs, perquè ningú se senti al marge.

-          Museu de Reus

-          Museu d'Art Modern de Tarragona

-          Museu d'Art de Sabadell

-          Museu de Lleida

-          Museu del Disseny de Barcelona

-          Fundació Palau

     

L

Museu Nacional   d'Art de Catalunya

Museu Abelló

Biblioteca   Museu Víctor Balaguer

Museu del   Disseny de Barcelona

 

G

Museu de   l'Empordà

Museu de Reus

Museu de   Lleida

Museu d'Art de   Sabadell

Museu d'Art   Jaume Morera

 

B

Museu Frederic   Marés

Museu de   Lleida

Museu d'Art de   Cerdanyola

 

T

Museu d'Art de   Cerdanyola

Museu d'Art de   Girona

Museu Abelló

 

 

Informació necessària

 

Canals municipals

-       Twitter: @ajmollet

-       Facebook: ajuntamentmollet

-       Instagram: @viumollet

-       Web municipal: www.molletvalles.cat 

Atenció ciutadana

Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) i Oficina d’Atenció al Consumidor (OMIC). Es pot demanar cita prèvia de forma telemàtica a https://molletvalles.simplybook.it/,  o a través del telèfon 93 571 95 05

Serveis Socials Municipals,  Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP i Servei d’Atenció i Informació a les Dones (SIAD). Es pot demanar cita prèvia trucant als telèfons:

-       Centre Cívic l´Era  93 570 09 08

-       CIRD Joana Barcala  93 570 77 47

-       CDIAP  93 570 49 22

-       SIAD 93 570 77 47

Es poden fer tràmits online les 24 h a través de la seu electrònica: https://seuelectronica.molletvalles.cat


Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2018 - Ajuntament de Mollet del Vallès