Aquest web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració del seu navegador o obtenir més informació de la política de cookies.
Accepto
Serveis a Mollet Medi ambient Gestió de les zones verdes

Gestió dels parcs i les zones verdes de la ciutat

Els parcs i els jardins són espais per fer activitats, per a la comunicació i el lleure de la ciutadania. Per aquesta raó, estan equipats amb bancs, fonts d'aigua potable, jocs infantils, pistes de petanca, zones de trobada i repòs, àrees assolellades i d'ombra, papereres, camins i recorreguts, paviments durs i tous, llocs amb arbres, amb arbustos o amb prats i gespa...
 
Mollet del Vallès té més de 60 hectàrees de zones verdes, entre parcs, jardins i places repartides per tot el municipi. Si comptem els petits espais enjardinats situats en vies de comunicació i petits parterres de la via pública, la superfície supera les 80 ha. Les zones verdes s'han incrementat un 10% cada any en la passada dècada i es preveu que en el proper quinquenni s'incrementi una mitjana del 15% anual. La ciutat ha passat de 3,7 m² de zona verda per habitant l'any 1989 als 16m²/habitant de 2014.
 
La gestió dels parcs i jardins
Els treballs de manteniment dels parcs i jardins inclouen l'arbrat i les masses arbustives (poda, reg d'implantació, fertilització, control fitosanitari, reposicions), les gespes i els prats (sega i retall de vores, adobat, esmenes, rec), les neteges superficials i el buidatge de les papereres. Com a criteri general, es potencia en els arbres que es troben a l'interior de parcs i jardins que la capçada tingui la forma i les dimensions que corresponen a l'espècie en la natura.
 
Els criteris generals que s'apliquen als parcs i jardins de Mollet del Vallès són:
  • Facilitar al màxim la gestió de la zona verda, des del projecte inicial al manteniment posterior.
  • Utilitzar sistemes de reg automàtic que evitin pèrdues d'aigua i, sempre que sigui possible, procedent de pous.
  • Aplicar criteris de sostenibilitat en l'elecció de les espècies i dels diferents materials que s'utilitzen en la construcció i manteniment dels parcs i jardins.
  • Reincorporar al sòl el material de la trituració de les restes d'esporga de la ciutat.
Un element bàsic del municipi és la qualitat de l'arbrat dels carrers. Fa més de 15 anys que s'hi apliquen criteris de gestió molt respectuosos , tant en les tècniques i mètodes d'esporga com en la selecció d'espècies, per tal que s'adaptin al medi i ofereixen el màxim de beneficis a la ciutadania amb la mínima molèstia.
 
La ciutat disposa de més de deu mil arbres, entre els que destaquen per la seva quantitat els plàtans d'ombra (Platanus hispanica), les troanes (Ligustrum japonicum) i els lledoners (Celtis australis). Els darrers anys s'han anat introduint diverses espècies interessants per la coloració de les fulles a la tardor, com el gingo (Gingko biloba), el liquidambar (Liquidambar stiracyflua), l'arbre de les tulipes (Liriodendron tulipifera) o l'auró (Acer freemanii). També d'altres que destaquen per la floració, com l'arbre de l'amor (Cercis siliquastrum), la prunera de fulla vermella (Prunus ceracifera pisardii), l'acàcia de constantinoble (Albizzia julibrissin), les magnòlies (Magnòlia grandiflora i Magnolia x soulangiana) i els tamarius (Tamarix sp).
 
La Brigada Municipal de Jardineria, formada per 26 persones, fa el manteniment bàsic dels parcs i jardins de la ciutat. La major part dels treballs de poda, tractament fitosanitari, reg i plantació d'arbres es solen contractar a empreses especialitzades en l'arboricultura.

L'arbrat de Mollet del Vallès
Mollet del Vallès disposava l'any 2014 d'un patrimoni arbori de 12.020 exemplars entre arbres i palmeres, situats en carrers i places, parcs i jardins, instal·lacions esportives i escolars. Aquesta xifra suposa que hi ha un arbre per cada poc més de quatre habitants.
 
Els criteris generals que s'apliquen en la gestió de l'arbrat són:
a) Planificació:
Protecció i conservació dels arbres amb característiques singulars o valor elevat.
Adaptació dels projectes d'urbanització dels nous espais a la conservació dels exemplars amb característiques singulars o de valor elevat.
Trasplantació a un nou emplaçament dels exemplars afectats per obres quan no sigui possible adaptar el projecte per a la conservació in situ.
Selecció d'espècies no agressives amb l'entorn, adaptades a les condicions locals (clima, sòl, etc.) i adequades a les condicions de l'espai per a les noves plantacions.
 
b) Manteniment i conservació:
Aplicació dels principis de sostenibilitat en la gestió dels recursos.
Substitució gradual d'espècies no adaptades o amb problemàtiques específiques.
Esporgues de manteniment respectuoses amb l'arbrat.
Qualitat de l'arbrat per sobre la quantitat
Mesures de control fitosanitari basats en la lluita integrada que potencia el control mitjançant operacions culturals i bones pràctiques en la gestió de l'arbrat.
 
Les operacions de manteniment que es fan de forma habitual són la poda, els desherbats dels escocells, els tractaments fitosanitaris i els adobats i regs durant els primers anys de vida dels arbres.
 
Publicacions sobre els arbres de la ciutat
  • ALCAIDE ARDANAZ, Olga. Guia dels arbres d'interès local de Mollet del Vallès. Exemples d'aplicació de la Norma Granada. Centre d'Estudis Molletans - Ajuntament de Mollet del Vallès, 2005. Col·lecció Vicenç Plantada, 9.
  • BERTRAN, Jordi et altri. Els arbres de Mollet. Ajuntament de Mollet del Vallès, 1993.

Plaça Major 1 (Casa de la Vila), 08100 Mollet del Vallès (Barcelona)
Tel. 93 571 95 00 | © 2016 - Ajuntament de Mollet del Vallès